Betala räkningar

Du ska endast ha tillgång till transaktionskontot som du använder dig av när du betalar huvudmannens räkningar, de andra kontona ska ha överförmyndarspärr.

Internetbank


Många av de större bankerna har utarbetat lösningar för hur ställföreträdare ska kunna använda sig av internetbank. Du som ställföreträdare får då en egen typ av inloggning till huvdmannens konto i form av en säkerhetsdosa, bank-ID eller liknande. Man kan då se vem som har gjort vad på huvudmannens konto eftersom huvudmannen har sitt eget inlogg och du som ställföreträdre har ett inlogg.

Frågor som kan vara bra att fundera över innan du kontaktar banken:

  • Vilket konto ska jag kunna betala räkningar ifrån?
  • Hur vill jag kunna betala räkningarna?
  • Behöver jag ett bankkort? 
  • Ska några stående överföringar läggas upp?

Om banken anser att du som ställföreträdare behöver ha ett konto i samma bank som huvudmannen för att kunna få tillgång till internetbank så står det dig fritt att ordna detta om du vill. 

Sammanblandning


Det är viktigt att du aldrig använder ditt eget konto för att till exempel betala räkningar. Du får inte sammanblanda din och din huvudmans ekonomi. Det innbär att du heller aldrig får lägga ut pengar för din huvudman för att sedan ta summan från personens konto. 

Byta bank


Du får byta bank åt huvudmannen utan att du behöver överfömyndarens tillstånd. Förstår huvudmannen vad saken gäller ska du givetvis vara överens med huvudmannen om detta innan du gör det.