Kan en anhörig vara ställföreträdare?

Lagens krav på en god man eller förvaltare är att personen är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Utöver det ska man vara myndig och själv inte ha förvaltare.

Överförmyndaren kontrollerar alla ställföreträdare gentemot belastningsregistret, socialregistret samt gör en ekonomisk kontroll.

En anhörig kan vara ställföreträdare så länge det inte finns anledning att ifrågasätta lämpligheten. 

Anhörig som vill vara ställföreträdare

Har du en anhörig som vill bli ställföreträdare för dig så kan personen lämnas som förslag i ansökan. Det är dock viktigt att man som anhörig har en inblick i vad uppdraget kommer att innebära innan man tackar ja. Information för den som vill bli ställföreträdare finns i rubriken "Bli god man/förvaltare".

Som ställföreträdare står man under överförmyndarens tillsyn och samma regler gäller för alla oavsett om man är anhörig eller utomstående. Det är viktigt att skilja på vad man gör i egenskap av anhörig och vad man gör i egenskap av ställföreträdare.

Läs gärna mer om vad dina anhöriga kan göra för dig utan att ha rollen som ställföreträdare. Information finns under "Alternativ till god man eller förvaltare".

 

Överförmyndare i samverkan

Postadress:
Kungsgatan 19 B
541 31 SKÖVDE

Telefon: 0500-49 88 60

e-post: ois@skovde.se

Samverkande kommuner

Bollebygd

 

Skövde

Falköping

  Svenljunga

Gullspång

  Tibro

Herrljunga

 

Tidaholm
Hjo   Tranemo
Karlsborg   Vårgårda