Återkoppling kunskapstest

Roligt att det är många som har provat sina kunskaper i vårt kunskapstest! Här förtydligar vi några av de rätta svaren och länkar till testet för dig som missat det. Svaren är anonyma. Läs mer här:

Har du missat testet och vill göra det innan du läser vidare?
Klicka här: Kunskapstest

Förvalta egendom
Om förvalta egendom ingår i ditt uppdrag så är det din skyldighet att se till att huvudmannens räkningar blir betalda. Du kan göra det tillsammans med huvudmannen eller själv. Det faller inte på huvudmannen att betala dessa då du som god man ansvarar för det.

Om godmanskap och förvaltarskap (skovde.se)

Kvitton
Huvudmannen behöver inte lämna kvitton till dig på sådant som han eller hon köper till sig själv för sina såkallade "fickpengar". Är det däremot någon annan (hemtjänsten, anhörig) som har hjälpt huvudmannen att köpa något för sina pengar så ska personerna alltid uppvisa kvitto till dig.

Fickpengar till huvudman (skovde.se)

Byta bank
Att byta bank för huvudmannen kräver inte överförmyndarens samtycke. Däremot krävs huvudmannens eget godkännande till detta om han eller hon förstår vad saken gäller.

Rättelse: Ibland vill banken ändå ha överförmyndarens tillstånd. Vi vet att ställföreträdare ibland stöter på detta och vi har då hänvisat till att skriva ett mejl till oss där vi ger ett skriftligt svar som ställföreträdaren får visa upp för banken. 

Tillstånd från överförmyndaren (skovde.se)

Överförmyndarspärrat konto
Att föra över pengar från ett överförmyndarspärrat konto till ett annat överförmyndarspärrat konto kräver inte överförmyndarens samtycke eftersom pengarna fortfarande har en spärr. Vill du däremot flytta dom till det vanliga transaktionskontot eller ta ut/använda pengarna så behöver du ansöka om överförmyndarens tillstånd för detta.

Överförmyndarspärren är till för att skydda pengarna från förskingring. Det är lätt att tro att spärren är till för att skydda pengarna från huvudmannen men spärren gäller alltså ställföreträdaren. Vid godmanskap enligt 11:4 har huvudmannen alltid tillgång till sina pengar. Vid förvaltarskap enligt 11:7 gäller spärren både huvudman och förvaltare då det är en mer ingripande åtgärd.

Konton med överförmyndarspärr (skovde.se)